Microfiberklut mot virus og bakterier

Disse klutene fjerner virus og bakterier

Kampen mot koronaviruset fortsetter. Det er ettertrykkelig bevist at den enkleste måten du fjerner virus på, er å vaske hendene med såpe og vann.

I tillegg er det ekstremt viktig at alle berøringspunkter blir vasket flere ganger om dagen for å holde det smittefritt.

– Det er umulig å ha høy hygienisk standard uten korrekt og grundig renhold, sier professor i mikrobiologi, Ørjan Olsvik, til Fagbladet.

Han forteller at viruset overlever på overflater og fester seg best der det er skitt. Professoren er dermed ikke i tvil om hva som skal til for å fjerne viruset:

– Såpe og lunkent til varmt vann. Det er det som funker aller best for å løse opp fett og skitt, sier Olsvik.

Smittefritt med denne kluten

Men det er ikke nødvendigvis slik at du bruke såpe når du rengjør. Bruker du riktig type klut kan ofte såpen droppes.

I en test TV2 Hjelper deg nylig gjennomførte, fikk de best resultat ved kun å bruke mikrofiberklut med bare vann, kontra å bruke diverse kjøkkensprayer.

Etter at den rengjorte flaten var blitt tørr, gjennomførte de en ATP-test som kan avdekke mikroorganismer, som for eksempel bakterier.

– Jeg vil si at det ikke er nødvendig å bruke kjøkkenspray, for vi ser jo at en vanlig mikrofiberklut og vann gir et bedre resultat, sier renholdsekspert og rådgiver i Bygg & Facility Consult AS, Lena Furuberg til TV2.

Andre tekniske undersøkelser viser også at mikrofiberkluter er veldig effektive på å fjerne mikroorganismer.

Ulike tester viser at en ren mikrofiberklut kan fjerne over 99% av virus og bakterier på overflaten.

Du fjerner virus og bakterier enkelt med en mikrofiberklut av høy kvalitet
Du fjerner virus og bakterier enkelt fra overflater ved å bruke en mikrofiberklut av høy kvalitet sammen med kun vann.

Mikrofiber fjerner virus

Produsenten vi i Agilia bruker på mopper og kluter, Vileda Professional, har gjennomført en rekke uavhengige tester for å sjekke kvaliteten på sine egne produkter.

I en test de nylig utførte, viste det seg at deres mikrofiberprodukter fjerner virus veldig effektivt. I testen ble hele 99,86% av viruset Bovin fjernet fra overflaten.

Bovint Coronavirus (BCoV) er et virus som tilhører samme biologiske familie som SARS-CoV-2 (COVID-19). De tilhører altså begge koronavirus-familien. I tillegg tilhører de samme underfamilie/generiske gruppe. 

Dette innebærer at Covid-19 og Bovin har samme størrelse, samt samme struktur med piggene og glorien – «koronaen» – rundt seg.

Vileda Professional mener derfor at de to virusene vil oppføre seg likt når man tørker av flater.

Testene er gjennomført med bovin-viruset fordi det ikke er farlig for mennesker.

Mikrofiber fjerner bakterier

Lilleborg, som produserer rengjørings- og hygieneprodukter, viser også til tester de har fått utført hos uavhengige testinstitutt. 

Disse testene viser at mikrofiberprodukter av høy kvalitet kan fjerne opp til 99,99% av bakterier og sopp.

Renholdsekspert Furuberg har også uttalt seg til NRK, i etterkant av en test som Kiwa (tidligere Teknologisk Institutt) gjennomførte for noen år siden:

– Mikrofiberkluter brukt på riktig måte er fenomenale bakteriedrepere.

Denne testen viste at en mikrofiberklut som er fuktet og sentrifugert i vaskemaskin er mest effektiv mot å fjerne bakterier – så godt som alle bakterier ble fjernet ved å bruke en klut med restfuktighet fra en maskinvask.

Smittefritt ved riktig håndtering

Det er viktig å påpeke at det er visse punkter du bør følge for å være sikker på at du fjerner virus og bakterier.

Her er noen fine vaskeregler:

Slik vasker du:

  • Det viktig at du vasker hendene dine godt får du begynner å gjøre rent, slik at du ikke overfører skitt til rene kluter. Husk også å vaske hendene dine etter at du er ferdig med å rengjøre.
  • Begynn alltid med å vaske der hvor det er minst skittent, før du går over til der det er mer skittent.
  • Ikke skyll den skitne kluten i en bøtte med vann, før du vasker videre. Etter hvert blir vannet i bøtten skittent, noe som bare fører til at du påfører skittent vann når du vasker, og overflaten blir dermed ikke rengjort.
  • Brett kluten i fire slik at du har åtte rene overflater du kan vaske med. Sørg for å bytte over til en ren overflate på kluten når du har vasket over et område.
  • Bytt kluten ofte slik at du hele tiden rengjør med en ren klut. Bytt alltid klut når du begynner å rengjøre et nytt rom.
  • Ha gjerne ulike farger på klutene, én farge til kjøkken, én til bad/toalett, én til oppholdsrom etc. 
  • Vask klutene på høyest mulig temperatur i vaskemaskin. FHI anbefaler at man vasker tekstiler på minimum 60 grader.
  • Mikrokluter må aldri vaskes med tøymykner, da oljer i tøymykneren legger seg i microfiberne og ødelegger renholdsegenskapene. Det betyr også at om du bruker mikrofiberklut og grønnsåpe, så vil oljene fra såpen legge seg i fibrene og ødelegge kluten.