Du blir smart av å vaske

Du blir smart av å vaske

Vi vet at fysisk trening er bra for helsen og kan beskytte mot demens, og at mental trening  kan beskytte hjernen mot aldring, men visste du at du blir smart av å vaske?

En studie, utført av Baycrest Centre for Geriatric Care i Canada viser nemlig at husarbeid hjelper deg med å holde hjernen skarp, spesielt når du blir eldre.

– Forskere vet allerede at trening har en positiv innvirkning på hjernen, men vår studie en den første som viser at det samme kan være tilfelle for husarbeid, sier Noah Koblinsky, hovedforfatter at studien. 

Husarbeid påvirker hjernehelsen

Senteret undersøkte en gruppe eldre, og kartla hvor mye tid hver av dem brukte på ulike huslige oppgaver. Studien i sin helhet er publisert på BMC Geriatrics

Dette inkluderte blant annet rydding, vasking, støvtørking, matinnkjøp, hagearbeid, reperasjoner og andre mer krevende gjøremål rundt om i huset.

– Å forstå hvordan ulike former for fysisk aktivitet bidrar til hjernens helse er avgjørende for å utvikle strategier for å redusere risikoen for kognitiv tilbakegang og demens hos eldre voksne, sier Koblinsky.

Deltakernes generelle helse ble vurdert , i tillegg til at de utførte ulike kognitive tester. Det ble også tatt bilder av hjernene deres.

Studien til Baycrest viste at eldre som brukte mye tid på å gjøre husarbeid hadde større hjernevolum, noe som er en sterk indikator på en god kognitiv helse.

Ifølge Store Norske Leksikon, er kognitive funksjoner forbundet med kunnskapstilegnelse, tenkning og erkjennelse.

Studie indikerer at du blir smart av å vaske
En studie utført av Baycrest Center for Geriatric Care indikerer at du blir smart av å vaske.

Derfor blir du smart av å vaske

Forskerne fant også ut at husarbeidet påvirket hjernen positivt, helt uavhengig av hvor mye annen fysisk aktivitet deltakerne utførte.

Dette ble observert i hippocampus, som spiller en viktig rolle i hukommelse og læring, og frontallappen, som er involvert i mange aspekter av kognitive funksjoner.

Med andre ord, studien indikerer at du blir smart av å vaske!

Ifølge forskere skyldes dette sannsynligvis hvordan generell fysisk aktivitet hos eldre har en positiv effekt på hjernens helse.

Siden husarbeid krever en eller annen form for bevegelse, og derfor også gir litt trening, kan huslige gjøremål forbedre hjertefunksjonen, som igjen er knyttet til kognitiv helse. 

Så neste gang du okker deg over at huset må gjøres rent, så se på det som en investering for en god alderdom.

Har du derimot et næringslokale du ønsker å rengjøre, kan vi være behjelpelige!