5 grunner til at du ikke bør fjerne graffiti selv

Selv om noen former for graffiti er rene kunstverk og blir sett på av mange som gatekunst – VisitOslo har til og med et eget kart over den beste gatekunsten og graffitien i Oslo – så er det ikke all tagging som er like vakker og velkommen.

Har du fått en svær «piece» på veggen, og tenker at det sikkert ikke er så vanskelig å fjerne graffiti selv? Tenk om igjen!

For er det én ting du absolutt ikke bør gjøre, så er det å prøve å fjerne tagging på egenhånd.

Derfor bør du ikke fjerne graffiti selv

– Det første du bør gjøre når du vil fjerne graffiti, er å kontakte fagfolk som vet hvordan de skal løse problemet, sier Bråten, som er ansvarlig for graffitiavdelingen i Agilia.

Han påpeker at skikkelige fagfolk vet hvordan de skånsomt kan fjerne både lakk og maling fra alle typer underlag.

– Hvis du fjerner graffiti på feil måte eller bruker feil kjemi, kan du ende opp med å gjøre større skade, sier Bråten.

Dette kan resultere i at det blir både vanskeligere å få bort taggen og enda mer kostbart.

Dersom du fortsatt ikke overbevist, og lurer på om du likevel skal prøve deg med en lakkfjerner du får kjøpt på nettet, råder vi deg til å lese videre!

Her fem grunner til hvorfor du absolutt ikke bør ta bort graffiti selv:

1. Feil kjemi skader underlaget

Fagfolk vet hvilke typer kjemi, det vil si middel til å fjerne lakk eller maling, som kan brukes på hvilke typer underlag. Feil bruk kan påføre betydelige skader.

Bruker du feil kjemi på mur eller stein når du prøver å fjerne graffiti selv, kan du blant annet ende opp med å misfarge underlaget.

– Bruker du for sterk eller feil type kjemi for å prøve fjerne taggingen, kan fargepigmenter brenne seg inn i underlaget, sier Bråten.

Fargen blir låst inne i underlaget og det er dermed nesten umulig å fjerne graffitien – rester etter fargen vil bli værende der for evig.  Du har dermed påført en skade som er irreversibel.

– Et annet stort problem er at du kan skade steinen eller muren hvis du bruker feil kjemi, slik at porene åpner seg og vann trekker inn. Dette vil igjen føre til frostskader om vinteren, forklarer Bråten.

Og da har du et langt større, og mer kostbart, problem enn «kun» graffiti på veggen.

2. Feil kjemi kan skade deg og miljøet

Det selges ulike typer lakkfjernere hos ulike forhandlere, men de har dessverre liten virkning på graffiti som har sittet en dag eller to.

Så når du prøver å fjerne graffiti selv ved å bruke en av disse, vil ikke resultatet bli særlig bra.

Disse typene er likevel såpass sterke at de kan skade både deg og miljøet, fordi de inneholder kjemikalier som verken er bra for helsen eller naturen.

– Vi i Agilia bruker kun miljøvennlige produkter når vi fjerner graffiti. Denne typen graffitifjerning er ikke tilgjengelig i det private markedet, forteller Bråten

Du bør ikke fjerne graffiti selv
Du bør ikke fjerne graffiti selv, bruk alltid fagfolk som vet hva de driver med!

3. Feil bruk av utstyr skader underlaget

Du bør også vite hva du driver med når du bruker ulike typer utstyr for å få bort tagging.

Bruker du for eksempel en høytrykkspyler på feil måte på treverk, kan du ende opp med å flise opp treverket. Da åpner porene seg og vann trekker lett inn.

Noe som igjen vil føre til frostskader om vinteren og etter hvert råtne planker.

4. Feil bruk av utstyr kan skade deg

En annen grunn til at du ikke bør fjerne graffiti selv, er at de fleste ikke har riktig utstyr eller verneutstyr som trengs for å unngå skader.

– Det er mye å ta hensyn til når det kommer til personlig sikkerhet, påpeker Bråten.

De store graffitiene er ikke tilrådelige å fjerne selv uten høytrykksspyler, men det mange ikke tenker på er at man bør beskytte seg selv for å unngå å bli skadet.

 Når man bruker høytrykksspyler bør man alltid bruke briller, hjelm og hansker for å sikre seg mot skader, det er det ikke mange som gjør, sier Bråten.

5. Male over gjør mer skade

En av de dummeste tingene du kan gjøre, er å prøve og «fjerne» taggen ved å bare male over den.

Lakken som gjerne benyttes for å tagge er nemlig helt tett, i motsetning til vanlig maling og beis som puster.

– Dekker du bare over graffitien med maling vil ikke underlaget kunne puste, og det vil etter hvert ende opp med å råtne og smuldre opp. Dette gjelder både treverk, mur og betong, sier Bråten.

Dette er med andre ord en veldig kortsiktig løsning, som på sikt kan skade veggen enda mer. 

Det vil selvfølgelig ta noe tid før veggen begynner å råtne, men kostnaden for å reparere en råtten vegg er betydelig mye større enn å betale for få fjernet graffitien av fagfolk.

Skroll til toppen