Bruker du vanlig bomullskluter når du rengjør? Det bør du droppe!
Du får et langt bedre resultat, det vil si renere flater, dersom du bruker en mikrofiberklut.
Det er nemlig en grunn til at alle proffene bruker de.
Hva er mikrofiberklut egentlig?
Du har helt sikkert hørt om det, men hva er mikrofiberklut egentlig?
– En mikrofiberklut er en klut laget av syltynne syntetiske fibre som er splittet i en stjerneformet struktur for at skitt og smuss skal absorberes og feste seg til fibrene, forteller fagansvarlig i Agilia Flemming Marquard Nilsen, og fortsetter:
– Kort fortalt så skjærer mikrofibrene av skitten, i motsetning til en vanlig klut som er avhengig av kjemi for å bryte ned smuss.
De syltynne fibrene er altså så sylskarpe at de enkelt kan fjerne flekker. Og det er nettopp dette som gjør at mikrofiberkluter så fantastiske!
I motsetning til bomullskluter hvor du er avhengig av såpe for å oppnå en rengjørende effekt, så kan en mikrofiberklut – enten i tørr eller våt tilstand – fjerne skitt, virus og bakterier uten å måtte bruke et rengjøringsmiddel.
Statisk elektrisitet
En mikrofiberklut kan altså brukes både tørr og våt.
Når du bruker en tørr klut, bygges det opp statisk elektrisitet når du gnir den mot en overflate. Mikrofiberkluten blir dermed som en magnet som trekker til seg støv og smuss.
Bruker du en lett fuktet klut, kan du enkelt fjerne flekker og fast skitt.
Kjøper du en klut av høy kvalitet, vil denne legge igjen mindre fukt om den brukes med vann kontra en bomullsklut, siden mikrofibrene absorberer vann.
– Dette har det vært mye fokus på, da stor restfuktighet på overflaten over tid kan gi skader på blant annet lister og tregulv. I tillegg vil store mengder restfuktighet være grobunn for bakterievekst, påpeker Marquard Nilsen.
Mikrofiberkluter av høy kvalitet legger kun igjen små vanndråper på overflaten som raskt fordamper, slik at smuss ikke rekker å feste seg.

Ulike kluter til ulike formål
Mikrofiberkluter er primært laget av polyester eller polyamid, eller en blanding av disse. Det finnes også ulike typer kluter som brukes til ulike formål.
– De første mikrofiberklutene og moppene kom på 90-tallet, og utviklingen siden da har vært stor. I dag blir det laget spesifikke kluter til spesifikke renholdsområder, som for eksempel vinduspussekluter og antibakterielle kluter, forteller Marquard Nilsen.
Det finnes med andre ord mikrofiberkluter i ulike kvaliteter, utviklet for ulike områder. Det er derfor viktig at du velger en klut som er beregnet for nettopp den oppgaver du skal utføre.
En mikrofiberklut beregnet på å vaske vinduer vil ha en langt større effekt, og gi et bedre resultat, på vindusvasken enn en mikrofiberklut beregnet på støvtørking eller gulvvask.
Dropp tøymykner og klor
– Siden en mikrofiberklut er laget av syntetiske materialer, er den veldig slitesterk. De tåler hyppig bruk og vask uten å slites på samme måte som for eksempel en bomullsklut, sier Marquard Nilsen.
FHI anbefaler at man vasker tekstiler på minst 60 grader, men du kan fint vaske dem på 90 grader også for å være helt sikker på at du har uskadeliggjort eventuelle virus og bakterier.
Når du vasker klutene, bør du droppe tøymykner. Oljene i tøymykneren vil nemlig legge seg i fibrene og ødelegge klutens evne til å tilstrekke seg støv i tørr tilstand og sugeevnen når den brukes i fuktig tilstand.
Husk også at eksempelvis grønnsåpe inneholder olje, så du bør derfor også droppe dette middelet når du bruker mikrofiberkluter.
Du bør heller ikke bruke klor sammen med mikrofiberkluter, da dette bryter ned mikrofibrene og reduserer renholdseffekten.
Og siden mikrofiber er laget av syntetiske materialer, bør du unngå å bruke dem på veldig varme overflater.
– Vasker du for eksempel en keramisk kokeplate når den fortsatt er varm, for å tørke bort matsøl, vil varmen smelte microfiberne og kluten er ødelagt, sier Marquard Nilsen.
Vi bruker kun mikrofiberkluter
Nå vet du litt mer om hva en mikrofiberklut er og dens unike egenskaper, som gjør den til det beste alternativet når du skal rengjøre.
Og det er nettopp på grunn av dette at vi kun bruker mikrofiberkluter når vi rengjør.
Den er både effektiv å bruke og vi minimerer bruken av rengjøringsmiddel – noe som gjør at vi sparer miljøet for unødvendige utslipp. Vinn, vinn!