Våre hverdagshelter under koronapandemien

Hverdagshelter i koronaens tid

Under hele koronaperioden har våre ansatte møtt opp på jobb, hver dag og hver natt, og sørget for at togene blir rengjort og desinfisert.

Renholderne våre har hatt, og har fortsatt, en samfunnskritisk rolle, og er derfor å regne som hverdagshelter.

Det er helt avgjørende for samfunnet at leger, politikere, politi og brannmenn – og alle andre samfunnskritiske roller – kommer seg på jobb. Da må togene være rene, og det må være trygt å reise med dem.

Ekte hverdagshelter

Jobben de gjør kan kanskje være usynlig, men den er utrolig viktig.

Til og med kronprins Haakon mener at renholdere er ekte hverdagshelter, og ringte tre renholdere for å hedre den jobben de gjør og takke dem da koronaen inntraff Norge.

– Alle renholdere har god grunn til å være stolte av jobben de gjør. Det krever både kompetanse, grundighet og utholdenhet å ha et slikt yrke, uttalte kronprinsen til NRK.

Våre egne og alle andre renholdere gjør en utrolig viktig jobb hver dag, og den har heldigvis blitt mer satt pris på nå under koronapandemien.

– Vi er klar over ansvaret vi har for å forhindre smitte for passasjerer og personale, sier Stian Wold, som jobber som gruppeleder i Drammen.

Men han føler seg likevel ikke som en hverdagshelt.

– Personlig føler jeg meg ikke som en hverdagshelt, men det er interessant å se hvordan samfunnets syn på hvilke jobber som er viktige og ikke har forandret seg.

Renholdere er hverdagshelter i koronaens tid
Selv om Stian ikke ser på seg selv som en hverdagshelt, så er alle renholdere det i våre og kronprins Haakons øyne.

Den nasjonale dugnaden

Koronapandemien har bydd på nye utfordringer for våre medarbeidere på arbeidsplassen, og de har tatt til seg flere arbeidsoppgaver enn normalt.

Det har vært full fokus på smittevern, og i tillegg til renhold har de også begynt å desinfisere hele togsett. Våre hverdagshelter ivaretar også ombordpersonalets sikkerhet med smittevernsutstyr.

– I tillegg til normale arbeidsoppgaver har vi kunnet ta del i den nasjonale dugnaden. Vi er i frontlinjen for å forhindre smittespredning, og fokuset på egen og andres sikkerhet står sentralt, sier Stian.

Har du vært redd for å bli smittet på jobb?

Våre rutiner ivaretar vår egen sikkerhet, men tanken har slått meg. Til nå har vi ikke hatt noen tilfeller i vår avdeling, noe som tyder på at rutinene er godt ivaretatt.

Holder hjulene i gang

Det er ikke bare potensiell smitte som er en utfordring på jobb. Renholderne våre må også trosse vær og vind. Togene som skal rengjøres står ute, og ikke alltid i umiddelbar nærhet. Så medarbeiderne våre må ut og gå i dyp snø, sidelengs regn og stekende sol – bærende på alt utstyret de trenger for å få utført jobben.

– Til tider kan forholdene være tøffe både psykisk og fysisk. Vi prøver å fokusere på ting vi kan rå over, og vær og forhold får vi ikke gjort noe med. Vi blir nok litt garvet mot sånt gjennom årene, sier Stian, som har jobbet hos oss i 11 år.

Vi håper at han og alle andre renholdere, i tillegg til butikkmedarbeidere, yrkessjåfører, barnehageansatte, lærere, sykepleiere, bønder og rennovasjonsarbeidere (og alle andre «vanlige» mennesker) forsetter å bli satt pris på også etter at pandemien er over.

Det er tross alt alle dere som holder Norge frisk og hjulene i gang i samfunnet vårt. Dere er alle hverdagshelter på hver deres måte!

Skroll til toppen