Hvordan fjerne graffiti

Hvordan fjerne graffiti riktig

Det er høysesong for graffiti og tagging, og mange vil nok oppleve at det dukker opp ulike signaturer og kreasjoner på husvegger og andre flater i tiden fremover.

Selv om noen av disse komposisjonene er rene kunstverkene, er det sjelden de er velkomne for huseier eller grunneier.

Ønsker du å fjerne graffiti, er det første du bør gjøre å kontakte fagfolk som vet hva de driver med, og ikke prøve å fjerne taggingen selv.

De vet hvordan de skal løse problemet, og de vet hvordan de kan fjerne tagging på en mest mulig skånsom måte, sier Bråten, som er ansvarlig for graffitiavdelingen hos Agilia.

Vær kjapt ute!

Det er også lurt å ta kontakt med en gang, slik at taggen blir fjernet så fort som mulig.

Jo raskere det fjernes, desto mindre attraktivt er det å tagge, forteller Bråten.

Blir taggingen sittende får de som har laget den spredt budskapet sitt. I tillegg blir områder hvor graffitien ikke fjernes raskt oftere tagget ned, og problemet blir dermed enda større. 

Det er mer kostbart å få fjernet graffiti som har sittet lenge.

Det er aldri et problem å fjerne herdet lakk, men jo lengre taggingen sitter, desto dypere inn i underlaget trekker lakken seg og vil da skape skygger som er tidkrevende å fjerne, sier Bråten.

Det betyr mer kjemi, penger og arbeidstid, og da blir det også dyrere.

Hvordan fjerne graffiti
For å fjerne graffiti, påfører man et middel som løser opp lakken. Dette lar man virke , før man spyler det av - og taggen er borte.

Viktig å fjerne graffiti med riktig kjemi

Du trenger ulik type middel, det vil si kjemi, for å klare å fjerne de ulike typene lakk og spraymaling som finnes på markedet.

Vi klarer å se og kjenne hva slags type lakk eller maling som er blitt brukt, og vet derfor også hvilken type kjemi som trengs for å fjerne graffitien, sier Hermansen, som jobber i graffitiavdelingen hos Agilia.

Mange ganger har de som står bak taggingen også selv blandet sammen sin egen farge, noe som gjør det enda vanskeligere å vite hvordan man kan bli kvitt den.

De som jobber med graffitifjerning hos oss er såpass drevne i faget at de klarer å fjerne denne typen tagging også, men det kan jo selvfølgelig ta litt lengre tid å finne riktig kjemi, sier Bråten.

Det er ikke bare selve lakken du skal tenke på når du bruker ulike kjemiske produkter for å bli kvitt tagging, du må også ta hensyn til underlaget. Det er nemlig fort gjort å skade underlaget med feil kjemi.

Bruker du for sterk kjemi, kan den brenne seg inn i underlaget. Kjemien åpner porene i underlaget for å trekke ut fargestoffet, men gjøres dette feil kan du i stedet ende opp med å låse fargen inn i underlaget. 

–  Da kan du fortsatt se bokstavene, og du har bare hjulpet de som tagger med å sette signaturen fast i underlaget da dette er umulig å få fjernet, sier Bråten.

Agilia kan faget

Agilia har drevet med graffitifjerning siden 1994, og var operative til OL på Lillehammer.

Den gangen var det et par menn som jobbet med det på si, men vi har siden 1996 vært en profesjonell aktør med faste folk som jobber med graffitifjerning, og med opplæring fra både kjemileverandør og maskinprodusent, sier Bråten.

Fremdeles er det noen av de samme menneskene som den gang fjernet graffiti og tagging, som fortsatt gjør det den dag i dag. Vi kan dermed påberope oss nesten 30 år med erfaring på å fjerne lakk og maling fra ulike overflater.

I dag er det fem stykker som jobber med det på heltid, og vi har til sammen 120 års erfaring. Samtidig er vi aldri utlært, vi kurser folkene våre hvert år på nye produkter og lakktyper, sier Bråten.

Basen ligger på Filipstad i Oslo, men våre ansatte kan reise så langt som til Lillehammer, Skien, Halden, Kongsvinger og Arendal for å fjerne graffiti.

Målet vårt er alltid å kunne rykke ut så raskt som mulig slik at våre kunder blir fornøyde.