Hvordan-vaske-munnbind

Guide til hvordan vaske munnbind

Koronasmitten begynner heldigvis å avta flere steder, og flere og flere blir vaksinert mot Covid-19, men vi må nok fortsatt belage oss på å bruke munnbind en stund til for å verne oss mot smitte.

Mange bruker tøymunnbind som skal tåle å bli rengjort igjen og igjen, men det ikke alle vet er hvordan vaske munnbind riktig.

Hva er viktig å tenke på, og hvor høy temperatur skal du vaske på?

Hvordan vaske munnbind

Standard Norge har publisert et dokument som omhandler munnbind og bruk i offentlige rom. Dette dokumentet er utviklet av den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN, etter oppfordring fra EU.

Her kommer de blant annet med veiledning til materialbruk, størrelse og hvordan ta av og på en ansiktsmaske, samt hvordan vaske munnbind.

Du bør alltid følge vaskeanvisningen fra produsenten. De skal også oppgi hvor mange ganger munnbindet skal tåle å bli vasket i maskin. 

Under finner du en steg-for-steg guide til hvordan du kan vaske ansiktsmasken på en korrekt og sikker måte:

Hvordan vaske munnbind
Hvordan vaske munnbind? Her er vår guide til hvordan gjøre det korrekt og sikkert!

Steg-for-steg:

 1. Ren maskin:
  Sørg for at vaskemaskinen er helt ren før du skal vaske munnbind. Rengjør vaskemaskinen enten ved å kjøre et kaldtvannsprogram med klor, eller kjøre et program på minimum 60 grader uten sentrifugering.

 2. Beskyttelse:
  Når du behandler brukte munnbind bør du beskytte deg selv slik at du ikke overfører eventuell smitte fra munnbindet og over på hendene dine. Ikke ta på selve munnbindet, kun på strikken eller snorene. Og husk at du alltid bør vaske hendene etter å ha tatt på et munnbind. 
   
 3. Oppbevaring:
  Ikke legg brukte munnbind sammen med annet tøy. Oppbevar dem i en lukket pose frem til de skal vaskes slik at de ikke potensielt overfører smitte til andre ting.

 4. Høy temperatur:
  FHI anbefaler å vaske tøymunnbind på minimum 60 grader, det samme gjør Standard Norge. Vasker du på en lavere temperatur risikerer du å ikke uskadeliggjøre virus og bakterier. Gjennomfør hele vaskeprogrammet, inkludert sentrifugering.

 5. Dropp tøymykner:
  Ikke bruk tøymykner når du vasker munnbind. Den kan legge seg mellom fibrene og ødelegge pusteevnene til munnbindet. Tøymyknere inneholder også kjemikalier som kan være skadelige for helsen. Du bør alltid påse at du ikke bruker rengjøringsmidler som kan være helseskadelige når du vasker munnbind.

 6. Vask med ballast:
  Tøymunnbind bør alltid vaskes med ballast, som for eksempel håndklær eller sengetøy, for at den mekaniske funksjonen av rengjøringen skal opprettholdes og være optimal.

 7. Vask alltid hendene:
  Vask alltid hendene dine før du håndterer munnbind, dette gjelder også når du skal ta rene munnbind ut av vaskemaskinen. Da unngår du å overføre skitt og andre skadelige mikrober fra hendene dine og over på det rene munnbindet.

 8. La tørke raskt:
  Tøymunnbind bør henges opp så fort som mulig etter at vaskeprogrammet er ferdig, senest innen to timer. Grunnen til dette er fordi bakterier trives i fuktige omgivelser. Tøymunnbindene bør derfor raskt henges til tørk for å unngå fremvekst av bakterier.

 9. Dropp tørketrommel:
  Ikke bruk tørketrommel, men heng munnbindet opp til tørk på en klessnor. La alltid munnbindet blir helt tørt før du bruker det.

 10. Dropp mikrobølgeovn/hårføner:
  Bruk heller aldri mikrobølgeovn eller hårføner for å tørke munnbindene. Da har du ikke kontroll på varmen, og du kan skade filtreringen i munnbindet dersom den er sensitivt mot høye temperaturer.

 11. Sjekk tilstanden:
  Sjekk at det ikke har oppstått skader før du bruker det rene munnbindet. Hvis du oppdager rifter, ødelagte stropper, deformert passform eller lignende bør ansiktsmasken kastes.

 12. Sikker oppbevaring:
  Oppbevar rene tøymunnbind i rene poser som kan lukkes frem til bruk. Husk at du alltid skal ha rene hender når du tar av og på deg munnbind.

Vask mellom hver bruk

Husk at FHI anbefaler at du bytter munnbind mellom hver bruk, selv om du kanskje bare har brukt det i 10 minutter, og at tøymunnbind bør vaskes mellom hver gang du bruker det.

De understrekes at det er spesielt viktig å bytte ut munnbind som har blitt tilsølt eller fuktige.

Det kan derfor være lurt å ha et lite lager med tøymunnbind som du kan bytte til, og ta gjerne med deg noen ekstra til å ha i bakhånd når du går ut av huset.

Summa summarum; Vær raus med renholdet og vask tøymunnbindene ofte!