Får du alltid skjolder på vinduene når du vasker dem? Det er lett å unngå!
Vi gir deg triksene som enkelt og effektiv gir deg rene og pene vinduer.
Riktig utsyr er halve jobben
– Som en god regel når det gjelder praktisk arbeid, så er halve jobben ofte ordentlig utstyr, sier fagsjef i Agilia, Flemming Marquard Nielsen.
– Dette gjelder for så vidt også ved vindusvask, selv om det også her er forhold som kan påvirke resultatet som nødvendigvis ikke har med utstyret å gjøre, legger han til.
Ifølge fagsjefen, er det beste utstyret å bruke en såkalt «forvasker», som er et T-formet redskap hvor man legger på en «vaskepels» med teddyfôr.
Denne vaskepelsen er oftest i mikrofiber på grunn av den gode rengjørende effekten disse fibrene har, noe som vil lette vaskingen.
Unngå skjolder meg god nal
Du bør også skaffe deg en skikkelig nal av høy kvalitet. Skal vi tro Marquard Nielsen er en god nal garantert nøkkelen til suksess når du vasker vinduer.
Det finnes nemlig mange varianter i ulike prisklasser. På de billigere du får kjøpt, sitter ofte ikke gummien ordentlig fast. I tillegg er gummien på disse av den rimeligste varianten som inneholder lite naturgummi. Dette betyr at gummien fort blir hard og tørr.
– Dårlig og billig gummi på nalen er den største årsaken til striper og skjolder på vinduene, da de legger igjen restfukt og skittens vann, sier Marquard Nielsen.
En god nal er laget i 100 prosent naturgummi som vil holde seg myk og smidig over lang tid og etterlate en tørr overflate. I tillegg er den lettere og vil gi minst motstand når man skal fjerne vannet fra vinduene.
– En proff nal med 100 prosent naturgummi vil derfor være en god investering som uten tvil gir et godt resultat ved vindusvask, sier fagsjefen.

Bruk Zalo i vaskebøtten
En annen viktig faktor til suksess når du vasker vinduer er kjemien du bruker, altså middelet eller såpen du bruker for å vaske.
Bor du i byen, vil mye av skitten på det utvendige glasset være fra eksempelvis eksos, veistøv og skitt fra industri.
Denne typen skitt er ofte fett- og oljeholdig, og valg av riktig kjemi vil derfor ha stor betydning for hvor rene vinduene blir.
Har du dårlig ventilasjon inne og brenne mye stearinlys og fyrer i åpen peis, vil også dette legge igjen en fetthinne på vindusglasset.
– Det finnes kjemi å få kjøpt på butikken som er laget for vindusvask, men disse er ofte dyre og gir ikke nødvendigvis et bedre resultat, sier Maquard Nielsen.
– Zalo gjør en veldig fin jobb, ofte om man blander med litt salmiakk, tipser han.
Han sier at dette gi en veldig god løsning som enkelt fjerner fett og olje fra vinduet.
– Det er viktig å ikke overdosere, og i stedet bytte vann ofte. Å pusse vinduer med skittent vann, i tillegg til dårlig nal og mye kjemi, vil gi et dårlig resultat, påpeker han.
Nal i S-form
Når du har vasket over vinduet med forvaskeren og skal nale av vannet, bør du unngå å gjøre dette fra toppen og ned i rette linjer. Denne metoden kan nemlig lettere gi striper på vinduene.
– Proffe bruker S-metoden, hvor du starter øverst i et hjørne og jobber deg nedover ruten i S-sirkler, sier fagsjefen.
Pass også alltid på at nalen hele tiden holdes skrått slik at overskuddsvannet renner på den delen av vinduet hvor du ikke har nalet ennå. Dette hjelper også mot striper på vinduene.
I tillegg kan det være lurt å dele opp vinduet i små arealer dersom ruten er stor.
– Del opp vinduet i små flater for å unngå skjolder. Da rekker ikke vannet å tørke inn før du naler, råder driftsleder i Innlandet, Elin Hagen.
Dette er også et tips den tidligere verdensmesteren i vindusvask, Kurt Gullhav har gitt til NRK.
– Ikke søl for mye med vannet. Det viktigste er at vannet ikke får tørket før du drar det av igjen, sier Gullhav.
Bruk en tørr klut
Avslutningsvis kan du tørke over vann som legger seg på karmen langs glasset med en ren mikrofiberklut.
Et tørkehåndkle eller slitt håndkle som enkelt suger opp restfuktigheten gjør også jobben.
Du bør alltid bruke tørre tekstiler å tørke med, slik at det ikke legger seg restfukt av skittenvann på vinduskarmen.
– Et godt tips er å ha flere tørre kluter å bytte med, sier Marquard Nielsen.
Gode tips til vindusvask:
- Puss vinduene utvendig først. Når du etterpå pusser innvendig vil du lettere se eventuelle striper fra den utvendige pussen. Disse fjernes da med en ren, lett fuktet microfiber klut fremfor å vaske ruten på nytt.
- Ikke puss vinduer når solen står på som verst. Vannet fordamper fort og ruten blir fort skjoldete når man naler over et tørt parti. Videre så «brenner» såpe og eventuelt skittenvann seg fast, noe som gjør at du må pusse ruten på nytt. På grunn av refleksjon er det vanskelig å se sluttresultatet og eventuelt striper etter nalen er vanskelig å se.
- Om sommeren holder det å bruke kaldt/lunkent vann. Varmt vann har naturlig nok en god rengjørende effekt, men fordamper også fort – noe som er uheldig med tanke på vindusvask.
- Om vinteren er det naturlig nok en fordel med varmt vann. Tilsett eventuelt litt spylervæske for å øke frysepunktet.